Народното събрание прие на второ четене промени  в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промени  в Закона за
Коментари Харесай

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за енергетиката

Народното заседание одобри на второ четене промени  в Закона за енергетиката. Вносител на промените са народните представители от " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев и Георги Гьоков. (Видеото е архивно).

С гласуваните текстове работещите като действен дежурен личен състав в подземни Водноелектрическа централа, и ПАВЕЦ, за които е открито понижено работно време, според Кодекса на труда, могат да поставят труд на смени, като оптималната дълготрайност на работна промяна при сумирано пресмятане на работното време може да бъде до 12 часа, без значение от продължителността на пониженото работно време. Преди да бъде гласуван в хода на полемиката вносителят Драгомир Стойнев съобщи, че в този момент този законопроект, никога не може да каже, че това е законопроектът, импортиран от него и насочи рецензии към " Продължаваме Промяната – Демократична България ", че се вършат промени в законодателството с едно четене.



" Въпросът ми е към ПП-ДБ, вие сега ставате част от този циничен модел ", установи Стойнев.

" Вие сте юристите, вие трябваше да измененията тези практики, " добави депутатът и настоя от ПП-ДБ да не приказват за нов морал и нов метод.

Радослав Рибарски съобщи, че от ПП-ДБ не са създали нито едно предложение сред двете четения.

" Всички оферти са на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", добави той. 

Според промени в признатия текст клиент, причислен към газопреносна мрежа, може да изиска от оператора на преносната мрежа да инсталира газов хроматограф с отдалечен доклад на избрания компонентен състав на природния газ, който е средство за премерване и предстои на метрологичен надзор по Закона за измерванията. Предложението е на народния представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Делян Добрев, който е и ръководител на енергийната комисия в Народно събрание. Той означи, че редакция е съгласувана с Министерство на енергетиката и с " Булгартрансгаз ". 

Данните от газовия хроматограф се употребяват при установяване на измерените количества природен газ от средството за комерсиално премерване, както и за превръщането на измерените количества природен газ от единици в размер. Разходите по закупуването, монтирането и поддръжката на газовия хроматограф са за сметка на клиента. Собствеността на инсталирания газовия хроматограф се трансферира безплатно от клиента на оператора на газопреносната мрежа, като клиентът получава безвъзмезден достъп до данните, генерирани от газовия хроматограф. Условията за монтиране и потребление на газовия хроматограф се уреждат посредством контракт, възложен от оператора на газопреносната мрежа, в 30-дневен период от постъпването на настояването на клиента. 



Павела Митова от " ИТН " съобщи, че предлагането звучи добре, само че има неща, които не са ясни, като да вземем за пример какъв е резултатът, който се чака, откакто този, който ще регистрира хроматографът е същият оператор, който и доставя газ. По думите й същият оператор дефинира и данните за междинна дневна калоричност. Не виждам никакъв смисъл в това, разяснява депутатът. 

Делян Добрев отговори, че никой няма да купува хроматографи, в случай че не желае. Купува си го притежателя, инсталира си го притежателя и го предлага на личния си оператор, добави той.  По думите му с приемането на този текст се дава  възможност на бизнеса и потребителите, които се съмняват, че сметката им е повишена да си купят апарат, който ще мери калоричността на газа, на база на който да му бъде формирана фактура. 

С друго изменение при присъединение на обект на недвижимо културно завещание по смисъла на Закона за културното завещание към електропреносната или електроразпределителна мрежа, средството за комерсиално премерване се инсталира по метод, който не нарушава външния архитектурен образ на обекта. В случай, че средството за комерсиално премерване не може да се инсталира по метод, който не нарушава външния архитектурен образ на обекта, операторът на електропреносната или електроразпределителна мрежа инсталира средство за комерсиално премерване с отдалечено отчитане в или отвън границите на обекта.

С признатите текстове се вършат промени и в Закона за запазване на земеделските земи, както и в Закона за ограничение промените в климата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР